صفحه اصلی  |  راهنمای سایت  |  جستجو  |  پرسش و پاسخ  |  پست الکترونیک  |  ارتباط با ما
پنجشنبه 1 آذر 1403  
Thursday, 21 November, 2024  
    

  معرفی
  کتاب ها
  مقـالات
  قوانین و مقررات
  پرسش و پاسـخ
  سایتـهای مفید
  نظـرات و پیشنهـادات
  پاورپوینت های آموزشی

ده نكته مهم در حين جاري سازي BSC

  ۱- تبيين استراتژيها و روابط علي

            اولين مساله مهم پيش از توسعه كارتهاي امتيازي، شفاف­سازي محتوا و مضامين استراتژيهاي سازمان است تا همگان ديدگاه مشتركي نسبت به راهبردها و اهداف و ارتباط منطقي استراتژيها با يكديگر در تحقق اهداف كلي سازمان داشته باشند. در اين مرحله نباید هيچ ابهامي در نحوه تعامل راهبردها و اهداف استراتژيك سازمان با يكديگر باقی بماند. همزمان با توسعه کارتها تنظيم نقشه­هاي استراتژي كمك شاياني به اين امر مي­کند و فرآيند توسعه استراتژيك سازمان را در وجوه ارزیابی شفاف می نماید.

 2- بهينه­كاوي پيش از توسعه كارتها

            توصيه مي­شود پيش از تنظيم و توسعه اولين كارتهاي امتيازي اقدام به بهينه­كاوي فرآيند ارزيابي متوازن از دیگر سازمان­ها در خصوص نحوه انتخاب وجوه ارزيابي، اهداف كلي، سنجه­ها، اهداف كمي و برنامه­هاي اجرايي شود تا احتمال خطا به ميزان قابل توجهي كاهش يابد. اين بهينه­كاوي در مرتفع سازي شبهات و تسهيل روش اجرايي به گروه­هاي كاري كمك شاياني خواهد كرد.

 ۳- نتيجه­گرايي در توسعه كارتها

            گرچه اهداف كلي در وجوه ارزيابي بر بستر استراتژيهاي سازمان بنا می­شود، اما ضرورت مشاركت كليه ذينفعان مرتبط در پيشنهاد و برپايي سنجه­های ارزيابي و اتخاذ اهداف كمي و برنامه­هاي اجرايي مرتبط براي تحقق اهداف، امري ضروري است كه منجر به طرح­ريزي موثر كارتهاي امتيازي متوازن با تمركز بر نيازهاي ذينفعان خواهد شد. در صورتی که کارتهای امتیازی در تعاملی دوجانبه تهیه و تایید شوند، بديهي است در اجرا از حمايت و قابليت پذيرش بيشتري بهره­مند خواهند شد.

4- انتخاب سنجه­های مهم و مفيد

            اگرچه سنجه­های مرتبط با عملكرد بسیاری در ابتداي تنظیم كارتهاي امتيازي متوازن به اذهان خطور مي­كند اما ريسك­پذيرش و برپايي كليه سنجه­ها در ابتداي كار به هزينه و زمان پيگيري و توسعه آنها نمي­ارزد. لذا پيشنهاد مي­شود در ابتدا از ميان سنجه­هاي متعدد و همسو با داشبورد­مديريت ارشد و نوع كسب و كار سازمان، مهمترين و مفيد­ترين سنجه­ها كه نشانگر­ميزان سلامت سازمان و تحقق اهداف عملكردي است انتخاب شوند. بديهي است هر چقدر تعداد سنجه­ها بيشتر شود دقت و عمق ارزيابي بيشتر خواهد شد و به همان نسبت دامنه كار گسترده­تر و امكان كنترل دقيق سنجه­ها مشكل­تر خواهد شد. از سوي ديگر به دليل امكان مقايسه عملكرد واحدها با يكديگر در­آينده بايستي در توسعه سنجه­ها از­تعاريف روشن و در­عين حال ساده­اي استفاده كرد.

 5- برقراري روابط علي در توسعه كارتها

            در فرآيند توسعه استراتژي، آبشاري بودن سنجه­ها و اهداف در تعاملي دوسويه در سطوح مختلف سازماني امري ضروري است. نكته مهم در اين بين تعيين روابط علت و معلولي بين سنجه­ها با يكديگر در هر منظر (سنجه­هاي پیشرو و تاخيري) و روابط علي بين سنجه­ها با اهداف و نیز اهداف با يكديگر كه منجر به درك نحوه تحقق اهداف و افزايش شانس پذيرش و اعتماد افراد به كارتهاي امتيازي در سازمان خواهد شد، است.

 6- انتخاب برنامه­هاي مناسب و موثر

            برنامه­ها و اقدامات اجرايي ابتكاراتي هستند كه اهداف كمي مرتبط با سنجه­هاي تعيين شده را تحقق  مي­بخشند و اجراي آنها مستلزم صرف منابع و پذيرش ريسك براي سازمان است. لذا برنامه­ها بايستي به گونه­اي انتخاب شوند كه حداكثر ارزش با اجراي آنها حاصل شود و نتايج آنها منجر به بهبود مستقيم و غير­مستقيم اهداف در چند سنجه و منظر ارزيابي شود. همچنین در فرآيند اولويت­بندي و انتخاب برنامه­ها به عواملي چون صرف حداقل زمان و هزينه براي اجرا و همچنين پيچيدگي و ريسك كم و حداقل وابستگي به ساير برنامه­ها باید توجه كرد.

 7- ايجاد فرآیند اجرايي در ساختار سازماني

            همزمان با توسعه گروههاي كاري BSC، ایجاد و توسعه فرآیندی به منظور شفاف­سازي مسئوليتها و اختيارات ضروري است. گرچه مسئوليت توسعه كارتهاي امتيازي در سطوح پايين دست سازماني به عهده صاحبان فرآيندها مي­باشد اما ضرورت ايجاد فرآیند یا وظیفه­ای براي پايش متمركز تحقق اهداف استراتژيك و سنجه­ها و پيشرفت تحقق برنامه­هاي اجرايي در کل سازمان نكته مهمي است كه مي­تواند از عوامل كليدي موفقيت BSC محسوب شود. اين فرآیند در ارتباط مستقيم با مديريت ارشد بازخوردهاي مستمري از وضعيت توسعه راهبردها ارائه می­­­نمايد تا در صورت لزوم اصلاحات لازم انجام شوند.

 8- ايجاد بستر اطلاعاتي و نرم­افزاري پشتيبان

            همزمان با توسعه كارتهاي امتيازي و تكرار ارزيابي­ها، حجم داده­ها و گزارشات مرتبط افزايش  چشمگیری خواهد يافت، و لزوم ايجاد بانك­هاي اطلاعاتي و نرم افزار پشتيبان براي مديریت دقيق بر سيستم نمايان­تر مي­شود. البته اين موضوع در سازماني بزرگ با واحدهاي عملياتي متعدد نسبت به سازماني كوچك با عمليات متمركز به صورت متفاوتي انجام مي­گيرد. آن چيز كه مهم است اجتناب از عدم تبديل زود هنگام روش ارزيابي متوازن به يك برنامه كامپيوتري پردردسر است.

 9- مديريت ارتباطات در توسعه كارتها

            همزمان با توسعه كارتها بايد به كارتهاي امتيازي به عنوان يكي از كانالهاي ارتباطي موثر براي گفتمان سازمان با كاركنان توجه كرد. اين روش مي­تواند اهداف سازماني را با اهداف فرآيندها، و گروههاي كاري، واحد­های سازمانی و نهايتاً اهداف فردي مربوط سازد و به این ترتیب به صورت يك كانال ارتباطي موثر درون سازماني مورد استفاده قرار گيرد. لذا به عنوان يكي از فاكتورهاي كليدي موفقيت توصيه مي­شود از كارتهاي امتيازي علاوه بر كنترل عملكرد و انتقال استراتژي به عنوان ابزار ارتباطی گفتمان دوسويه و تحليل نقاط قوت و ضعف و موانع موجود در تحقق اهداف سازماني و فردي استفاده كرد.

10- پيگيري داستانهاي موفقيت
پيگيري و بررسي علل موفقيت سازمانهاي ديگر در حين فرآيند توسعه روش ارزيابي متوازن علاوه بر يادگيري سازماني و ايفاي نقش موثرتر رهبران، موجب تشويق و اميد به استمرار فرآيند براي دستيابي به نتايج مطلوب خواهد شد. وقتی دیگران توانسته­اند پس ما هم می­توانیم.



تاریخ درج مطلب :  05/05/92  


کلیه حقوق این سایت متعلق به www.rafiezadeh.ir می باشد. 1398-1392©